" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Κουλουριών...συνέχεια

«Χρυσάφι» για μία άδεια κουλουρά

Πηγή: Εθνος  30/11

Αρκετές χιλιάδες ευρώ κοστίζουν μηνιαίως οι θέσεις πώλησης σε προνομιακά πόστα. Ακόμα και τα 400.000 ευρώ μπορεί να φτάσει ο ετήσιος τζίρος. Για καρτέλ και αισχροκέρδεια κάνουν λόγο οι μικροπωλητές

Σε «χρυσωρυχεία» έχουν εξελιχθεί οι θέσεις πώλησης κουλουριών σε προνομιακά πόστα στο κέντρο της Αθήνας. Με ετήσιο τζίρο που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 400.000 ευρώ, έχουν αναδειχθεί σε εξαιρετικά κερδοφόρες επιχειρήσεις, παρ όλο που η πραμάτεια τους χωράει μόλις σε δύο καλάθια.
Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι στα κεντρικά σημεία υπολογίζεται ότι πωλούνται από 1.000 μέχρι 3.000 κουλούρια. Η τιμή του μεγάλου κουλουριού έχει φτάσει τα 60 λεπτά, ενώ τα κριτσίνια και τα μεσαία κουλούρια πωλούνται 40 λεπτά το καθένα.
Εύκολα λοιπόν συμπεραίνεται γιατί οι ενδιαφερόμενοι προσφέρουν «γη και ύδωρ» προκειμένου να αποκτήσουν τις σχετικές άδειες, όταν αυτές βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τον Δήμο Αθηναίων.
Η μεγάλη προσφορά έχει φτάσει τις τιμές ενοικίασης σε δυσθεώρητα ύψη που λίγοι μπορούν να τα προσεγγίσουν. Μία θέση, που έχει έκταση μόλις ένα τετραγωνικό μέτρο, κοστίζει από 600 έως 4.760 ευρώ μηνιαίως!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άδεια κουλουρά στην οδό Αθηνάς (Ομόνοια), η οποία ύστερα από ένα ανελέητο «χτύπημα» στον πλειστηριασμό έφτασε στα 120.000 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, όταν ο... νικητής κατάλαβε ποιο ήταν το αντίτιμο, αρνήθηκε να την παραλάβει και ζήτησε πίσω τα λεφτά του. Τελικώς, ο πλειστηριασμός κηρύχθηκε άγονος και ύστερα από τις απαιτούμενες διαδικασίες δόθηκε σε άλλον δικαιούχο με ενοίκιο 2.500 ευρώ τον μήνα.



Τα χρυσά πόστα


Υπάρχουν κι άλλα σημεία «φιλέτα» σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πρωτεύουσας που ενοικιάζονται με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά. Πανεπιστημίου, Ερμού, Εθνικός Κήπος, Σταδίου, Μητροπόλεως είναι μερικά από τα «χρυσά» πόστα που για να αποκτηθούν στήνεται ένας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ των κουλουράδων.


Σημειώνεται ότι στα κερδοφόρα πόστα σπάνια εργάζονται οι δικαιούχοι, οι οποίοι διαθέτουν υπαλλήλους και μάλιστα σε τρεις βάρδιες.
Αρκετοί μικροπωλητές που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις τιμές ενοικίασης κάνουν λόγο για ένα «καρτέλ» κουλουριών που έχει στηθεί στην Αθήνα με την ανοχή του δήμου.
Ο εκπρόσωπος μικροπωλητών της πρωτεύουσας, Στ. Μέλλος, κατηγορεί ευθέως τη Δημοτική Αρχή ότι δημοπρατεί τις συγκεκριμένες θέσεις, κάτι που σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται.
«Οι θέσεις κουλουράδων θα έπρεπε κανονικά να δίνονται σε αναξιοπαθούντες και όχι να δημοπρατούνται για να βγάζει ο δήμος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος κάνει λόγο για αισχροκέρδεια στην τιμή πώλησης του κουλουριού, που πλέον έχει διαμορφωθεί στα 60 λεπτά. «Οι κουλουράδες το προμηθεύονται με 10 λεπτά και το πωλούν 600% πάνω. Δεν είδα κανείς από τις αρμόδιους να ενδιαφέρεται και να κάνει κάποιο έλεγχο», υπογραμμίζει ο κ. Μέλλος.
Διαμαρτυρία
Ταυτόχρονα αναφέρει ότι οι μικροπωλητές πριν από λίγες ημέρες θέλοντας να αποδείξουν έμπρακτα την υπερτιμολόγηση του κουλουριού, σε διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά, μοίρασαν στους διερχόμενους δωρεάν περίπου 3.000 κουλούρια.
Tην ίδια στιγμή, δεν λείπουν και οι «ανώνυμες» καταγγελίες ότι τις «χρυσές» θέσεις τις εκμεταλλεύονται φούρνοι οι οποίοι στους πλειστηριασμούς βάζουν «μπροστά» αλλοδαπούς χωρίς να φαίνονται πουθενά οι ίδιοι. Επικριτικοί για το όλο κύκλωμα είναι και οι παλιοί κουλουράδες, που έχουν άδειες σε λιγότερο κεντρικά σημεία και δεν διαθέτουν υπαλλήλους. Οπως λένε, υπάρχουν και κουλουράδες που υπενοικιάζουν τις άδειες που κατέχουν απαιτώντας το διπλάσιο μίσθωμα απ αυτό που οι ίδιοι καταβάλλουν στον Δήμο της Αθήνας.


ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Τρελά «χτυπήματα» για μία θέση, της οποίας το μηνιαίο μίσθωμα έφτανε τα 10.500 ευρώ
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Νίκο Βαφειάδη, η τιμή εκκίνησης των αδειών πώλησης κουλουριών καθορίζεται από το τελευταίο μισθωτήριο και για τον λόγο αυτόν, υποστηρίζει, έχουν φτάσει σ' αυτά τα ασύλληπτα ποσά.
Ο κ. Βαφειάδης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στην οδό Αθηνάς υπήρχε θέση που το μηνιαίο μίσθωμά της έφτανε τα 10.500 ευρώ μηνιαίως. Αυτό, όπως εξηγεί, συνέβη γιατί ο υπάλληλος που εργαζόταν σ' αυτό το σημείο αντιλήφθηκε ότι το πόστο αποδίδει χιλιάδες ευρώ. Ετσι στον πλειστηριασμό που έγινε πριν από ενάμιση χρόνο «χτυπήθηκε» και από το αφεντικό και από τον υπάλληλο.
«Υπήρξε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, την οποία διέκοπτα συνεχώς προκειμένου να τους συνετίσω. Ο δήμος όμως δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τη διαδικασία. Τελικώς, έφτασε τα 10.500 ευρώ μηνιαίως. Οταν ο δικαιούχος κατάλαβε ότι το ποσό ήταν ασύλληπτο, προσπάθησε να αποποιηθεί της ευθύνης και σήμερα βρίσκεται στα δικαστήρια με τον έτερο δικαιούχο».
Ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ύστερα από τις απαιτούμενες διαδικασίες, κήρυξε νέα δημοπρασία και η συγκεκριμένη άδεια ενοικιάστηκε για 2.500 ευρώ τον μήνα.
Ο κ. Βαφειάδης δεν αποκλείει, επίσης, την πιθανότητα πίσω από τις κερδοφόρες θέσεις να κρύβονται φούρνοι. «Ενδεχομένως να συμβαίνει κι αυτό. Ομως στις δημοπρασίες δεν εμφανίζονται ιδιοκτήτες φούρνων, αλλά αλλοδαποί που διαθέτουν όλα τα νόμιμα και απαραίτητα έγγραφα. Αν πίσω από αυτούς υπάρχουν άλλα συμφέροντα, ο δήμος δεν μπορεί να το γνωρίζει», αναφέρει.
Οσον αφορά την τιμή πώλησης του κουλουριού, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών σημειώνει ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου να ελέγχει τις τιμές:
«Είναι δουλειά του υπουργείου Οικονομίας να διενεργήσει ελέγχους για το πώς και γιατί το κουλούρι πωλείται στα 60 λεπτά, ενώ κοστίζει το πολύ 10 λεπτά», υπογραμμίζει.
Σημειώνεται ότι στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν δύο κατηγορίες μικροπωλητών. Η πρώτη αφορά το υπαίθριο εμπόριο (πάγκοι πανηγυριών κ.ά.) και η δεύτερη το στάσιμο (κουλούρια, άνθη, κάστανα). Για το υπαίθριο εμπόριο διατίθενται 2.800 θέσεις που δίνονται με κλήρωση. Για το στάσιμο ο δήμος διαθέτει 92 θέσεις, εκ των οποίων τις 62 τις δίνει με κοινωνικά κριτήρια σε κατηγορίες ευπαθών ομάδων, ενώ οι υπόλοιπες 24 δημοπρατούνται.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris