" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ο μεθυστής Νοέμβρης στο Σουφλί

8η  ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ


Το μεγάλο πανηγύρι του μεθυστή Νοέμβρη στο Σουφλί
Τριήμερες θα είναι οι εκδηλώσεις για την 8η γιορτή τσίπουρου και οίνου που θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Σουφλίου σήμερα 13, αύριο 14 και μεθαύριο 15 Νοεμβρίου 2009. Η δήμαρχος Σουφλίου Αθανασία Kακαλή αναφέρει στην πρόσκληση «Η μεταξένια πολιτεία μας έχει να επιδείξει, εκτός από το μετάξι, ακόμα ένα πολύτιμο αγαθό μέτωπο με το οποίο την προίκισε ο Θεός, το ευλογημένο αμπέλι. Οι αμπελώνες κατά το παρελθόν κάλυπταν περίπου εφτά χιλιάδες με οχτώ χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στο Σουφλί, Ενώ η τοπική μας ποικιλία σταφυλιού καρναχαλάς, μέσω εμπορικών συναλλαγών με τη χερσόνησο της Αίμου και τη Γαλλία εμπλουτίζει τα γαλλικά κόκκινα κρασιά. Η παραγωγή τσίπουρου έφτανε τα δύο εκατομμύρια περίπου λίτρα. Σήμερα οι Σουφλιώτες συνεχίζουν την παράδοση. Εκτός από τους επαγγελματίες αμπελουργούς, σχεδόν κάθε νοικοκυριό έχει υπό τη φροντίδα του ένα μικρό αμπέλι για ευλογιά. Από τους καρπούς του οι κάτοικοι του τόπου μας παράγουν ευωδιαστό κρασί και μερακλίδικο τσίπουρο.

Ο δήμος Σουφλίου συνεχίζοντας την προσπάθεια για την ανάδειξη και την προώθησή του σουφλιώτικου τσίπουρου και οίνου, διοργανώνει φέτος την όγδοη γιορτή τσίπουρου και οίνου που από του 2001 έχει καταστεί θεσμός. Οι παραγωγοί τσίπουρου και ιδιοκτήτες αποστακτηρίων σας περιμένουν στα παραδοσιακά καζάνια και στα σύγχρονα αποστακτήρια για να μυήσουν στα μυστικά της παρασκευής τσίπουρου. Οι Σουφλιώτισσες ανασύροντας μνήμες από τις γιαγιάδες, ετοιμάζουν παραδοσιακές γεύσεις από μούστο και κρασί (μουστόψωμο, ριτσέλια, μουστοτραχανά, μουσταλευριά, κ.λ.π.) που εντυπωσιάζουν και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη».
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009
Ι0.00 π.µ. – 12.00 µ.μ. Κεντρική πλατεία Σουφλίου γνωριµία µε παραδοσιακές γεύσεις φτιαγµένες από µούστο και κρασί (µουστοκούλουρα, ριτσέλια, µουστοτραχανλα, µουσταλευριά, µουστόψωµο, κ.λ.π.). Προσφορά των µελών του ΚΑΠΗ δήµου Σουφλίου.
19.00 Καντάδες στα σοκάκια του Σουφλίου από τους τροβαδούρους του μουσικού γυµναστικού συλλόγου «Εθνικός» Αλεξανδρούπολης. Αφετηρία Πλατεία Νίκης. Ενδιάμεση στάση Κεντρική πλατεία του Σουφλίου. Οι τροβαδούροι θα συνεχίσουν το πρόγραµµά τους µε καντάδες ενώ τα µέλη του ΚΑΠΗ του δήµου Σουφλίου θα προσφέρουν παραδοσιακά εδέσµατα από µούστο και κρασί. Κατάληξη αποστακτήριο του αµπελουργικού συνεταιρισµού Σουφλίου. (Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση της κεντρικής πλατείας θα πραγματοποιηθεί στο δηµοτικό θέατρο Σουφλίου).
21.00 Αποστακτήριο αµπελουργικού συνεταιρισµού Σουφλίου λαϊκό παραδοσιακό γλέντι µε την ορχήστρα του Γιάννη Τζατζανά.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009
2100 Αποστακτήριο αμπελουργικού συνεταιρισμού Σουφλίου μουσική βραδιά με την Δήμητρα Κωστάκη, τον Μιχάλη Παπαζήση και την ορχήστρα τους.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009
1030 π.μ. Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου ημερίδα με θέμα «Αμπελουργία, οίνος και γνώση» Συνδιοργανωτής Σύλλογος φίλων της αμπέλου & του οίνου «Ο στάφυλος» 1. «Βιολογική αμπελουργία» εισηγητής Θωμάς Λίγας, οινολόγος-οινοποιός. 2. «Κανόνες και πρακτικές οινοποίησης» εισηγητής Δημήτριος Ράπτης, γεωπόνος, διδάκτωρ αμπελουργίας. 3. «Οινικός Τουρισμούς» εισηγητής Γεώργιος Μακρής, δημοσιογράφος – συγγραφέας οίνου. 4. «Νομοθεσία της απόσταξης» εισηγητής Δημήτριος Τσιβόγλου, χημικός αποστακτήριο Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Σουφλίου. 2030 Μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα νέων του Τ.Δ. Δαδιάς. 2130 Λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Δημοσθένη Αρχοντούλη.
Πηγή: xronos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris