" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Η Εμποροπανήγυρη της Καλαμπάκας

Η Εμποροπανήγυρη της Καλαμπάκας δεν είναι ένα απλό γεγονός.

Είναι ένας ζωντανός θεσμός που διαρκεί κοντά έναν αιώνα και χαρακτηρίζεται από την αγάπη των Καλαμπακιωτών για την παράδοση και τη διασκέδαση, καθώς και από τη ζωντάνια και το μεράκι όσων συμμετέχουν σ’ αυτό.
Η ετήσια εμποροπανήγυρη Καλαμπάκας εξελίσσεται μέσα στον χρόνο, ακολουθώντας τις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ βασίζεται στο δίπτυχο παράδοση και ιστορία, και αποτελεί το πλέον σημαντικό εμπορικό και οικονομικό γεγονός του Δήμου μας για το καλοκαίρι.
Η Εμποροπανήγυρη ή αλλιώς το πανηγύρι του Αϊ-Λιά θα ανοίξει φέτος τις πύλες του, σήμερα  βράδυ Τρίτη 19 Ιουλίου μετά τον Εσπερινό στον Προφήτη Ηλία και θα κρατήσει έως το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουλίου.
Για πέντε ολόκληρες ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε καλό σουβλάκι και λουκάνικο, τον περίφημο χαλβά, φθηνές αγορές, παιδικά παιχνίδια και πολλή διασκέδαση. Αυτοί εξάλλου είναι και κάποιοι από τους λόγους της επιτυχίας αυτού του πανηγυριού που έγινε παράδοση. Το πανηγύρι του Αϊ-Λιά αναπτύσσει επιπλέον και τις ανθρώπινες σχέσεις, μια που είναι και τόπος συνάντησης για πολλούς.
Αξίζει να επισκεφτούμε και φέτος όλοι την Εμποροπανήγυρη. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινότητά μας.

Η εμποροπανήγυρη μέσα στον χρόνο
Η Εμποροπανήγυρη Καλαμπάκας μετρά περίπου 100 χρόνια ζωής.
Η φήμη της εξαπλώθηκε γρήγορα και έτσι άρχισαν να καταφθάνουν άνθρωποι με εμπορεύματα πάσης φύσεως. Η αρχική μορφή της εμποροπανήγυρης ήταν ζωοπανήγυρη και έφτασε με την πάροδο του χρόνου στη σημερινή της μορφή.
Τα πρώτα χρόνια πραγματοποιούνταν στην περιοχή κάτω από τον λόφο του Προφήτη Ηλία, αργότερα στην θέση όπου είναι σήμερα το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, έπειτα στην οδό Μετεώρων και σήμερα λειτουργεί σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην περιοχή δίπλα από τον Σταθµό του ΟΣΕ στο σηµείο «S» της οδού Κωτούλα, φιλοξενώντας 200 περίπου παράγκες µικροπωλητών και επαγγελµατιών εστίασης, καθώς και εγκαταστάσεις για ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως συγκρουόµενα κουρσάκια, µπαλαρίνες, κούνιες, καραβάκια και λούνα παρκ, συγκεντρώνοντας πλήθος εκθετών και επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή μας και όχι μόνο.
Οι πάγκοι γεμίζουν από κάθε λογής πραμάτεια, οι κούνιες περιμένουν τα μικρά παιδιά και η μυρωδιά από το σουβλάκι, το λουκάνικο και τον χαλβά σου τρυπούν τη μύτη. Πρόκειται για εικόνες και αισθήσεις που συνδυάζουν το παραδοσιακό στοιχείο με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Εκκίνηση με τον Εσπερινό
Απόψε το βράδυ 19 Ιουλίου στο οµώνυµο εξωκκλήσι στον λόφο του Προφήτη Ηλία στην πόλη µας θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός και ανήµερα της εορτής του Προφήτη Ηλία την Τετάρτη 20 Ιουλίου θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris