" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: για πρώτη φορά το 1864 με βασιλικό διάταγμα και μέχρι σήμερα μετράει, 153 χρόνια ζωής.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ενόψει του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της Χαλκίδας, έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες για το παζάρι που θα ξεκινήσει στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Αυγούστου. Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Να σημειωθεί ότι φέτος θα υπάρχουν αρκετές αλλαγές στο παζάρι, με αφορμή τη συμπλήρωση 153 χρόνων από την πρώτη εμποροπανήγυρη, γεγονός που θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό του, με ταυτόχρονη διατήρηση των πολιτισμικών στοιχείων και της ιστορικής αξίας του.

Το παζάρι όπως κάθε χρόνο θα βρίσκεται στο Πάρκο του Λαού.

Το Eviaportal.gr επικοινώνησε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Μπαντούνα ο οποίος μας είπε ότι φέτος οι είσοδοι του παζαριού θα είναι δυο. Η μία είσοδος του θα είναι από το καινούργιο Αρχαιολογικό Μουσείο «Αρέθουσα» και η άλλη από τη διασταύρωση στη ψησταριά Πετεινάρι. Η πρωτοτυπία του φετινού παζαριού θα είναι ότι στις 2 εισόδους του θα υπάρχουν πύλες. Η μία πύλη θα έχει ύψος 6 μέτρα και πλάτος 8 και θα φέρει στην κορυφή της το λογότυπο του Δήμου Χαλκιδέων και πιθανόν να τοποθετηθεί στην είσοδο που βρίσκεται στο Μουσείο. Η δεύτερη δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πως θα είναι διαμορφωμένη ή αν θα φέρει και εκείνη λογότυπο.

Όσον αφορά τον αριθμό των παραγκών, οι οποίες θα είναι εκθεσιακού τύπου αφήνοντας στην άκρη τις παλιές ξύλινες κατασκευές, αυτός ανέρχεται σε 400-450, ενώ στο χώρο θα υπάρχει ειδικός χώρος για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων τοπικών προϊόντων (αρωματικών φυτών, ζυμαρικών, οίνου – ελαιολάδου κλπ) που θα εκθέτουν, θα πωλούν και θα προβάλλουν το Δήμο και το νομό. Τέλος, θα υπάρχουν καντίνες και έχει ζητηθεί άδεια για την εγκατάσταση 2 ψησταριών στο χώρο του παζαριού.

Επιπλέον, ο Δήμος έχει φροντίσει για την ασφάλεια των επισκεπτών και των εμπόρων, αφού έχει δοθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδος το σχέδιο του παζαριού ενώ στο χώρο θα τοποθετηθούν 70 πυροσβεστήρες και 7 πυροσβεστικές φωλιές καθώς και δύο οχήματα πυρόσβεσης. Ακόμα, θα υπάρχει ομάδα πυρασφάλειας η οποία θα εργάζεται σε 3 βάρδιες, μικροφωνική εγκατάσταση σε όλο το μήκος του παζαριού και ειδική σήμανση για τα πυροσβεστικά μέσα και τις εξόδους κινδύνους. Παράλληλα έχει ενημερωθεί το ΕΚΑΒ το οποίο θα είναι σε ετοιμότητα καθ΄όλη τη διάρκεια του παζαριού.

Λυμένο όμως φαίνεται να είναι και το θέμα του πάρκινγκ αφού έχει καθοριστεί ως χώρος παρκαρίσματος ο χώρος πίσω από το Κλειστό Κολυμβητήριο ενώ θα υπάρχει και ειδική σήμανση για τις θέσεις παρκαρίσματος.

Για το θέμα του λούνα παρκ ο Γιώργος Μπαντούνας μας πληροφόρησε ότι έχει ήδη εγκατασταθεί, απλώς για τη λειτουργία του χρειάζεται η άδεια της αρμόδιας επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει την Παρασκευή 22 Ιουλίου.

Κλείνοντας, ο δήμος προσπαθεί να βρει ένα χώρο -για πρώτη φορά φέτος- που θα αναδείξει την ιστορία της εμποροπανήγυρης όπως αυτή καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1864 με βασιλικό διάταγμα και μετράει μέχρι σήμερα 153 χρόνια ζωής.
Το διαβάσαμε στο :eviaportal.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris