" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Μεγάλη η συμμετοχή στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Με τις συναυλίες των One Drop και των Sabach ολοκληρώθηκε χθες στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, η μεγαλύτερη γιορτή αλληλεγγύης και αντίστασης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Ένα φεστιβάλ στο οποίο συναντήθηκε η ελπίδα της αυτοοργάνωσης με τη δύναμη της αλληλεγγύης, ενάντια σε κάθε αποκλεισμό και μακριά από τη λογική της φιλανθρωπίας.
Οι δυτικές συνοικίες αγκάλιασαν την αντιρατσιστική διοργάνωση με την προσέλευση του κόσμου να ξεπερνά τα 15.000 άτομα σε έναν χώρο 350 στρεμμάτων που τον διεκδικούν χρόνια τώρα οι κάτοικοι για να γίνει χώρος πρασίνου. Και τις τρεις μέρες της διοργάνωσης ήταν έντονες οι συζητήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του φασισμού, ιδιαίτερα σε μια περιοχή με ενισχυμένη την παρουσία της Χρυσής Αυγής. Κάτοικοι των δυτικών συνοικιών που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν επαφή με το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (μέχρι πέρυσι γινόταν στο “Πάρκο των Σκύλων” στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης) ήρθαν στο πρώην στρατόπεδο και πλαισίωσαν όλες τις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις.
Η χαρά της συμμετοχής ανήκε σε όλες και όλους, μετανάστες και ντόπιους, εργαζόμενους και ανέργους, νέους και νέες, που ενώνοντας τις δυνάμεις τους έστησαν τη μεγαλύτερη γιορτή της “Άλλης Θεσσαλονίκης”. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη και τον συντονισμό ανάλογων πρωτοβουλιών που έχουν ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα. Όπως τονίστηκε, στόχος αυτών των Δικτύων Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν είναι να υποκατασταθεί το δημόσιο νοσοκομείο, αλλά να δοθεί ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί η ζωή την εποχή του Μνημονίου.
Στην τριήμερη αυτή γιορτή πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα ενώ παράλληλα το "παρών" έδωσαν 150 συλλογικότητες της πόλης και 25 συγκροτήματα μουσικής, χωρίς φυσικά καμία αμοιβή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris