" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Επιστροφή στην Κίνα.


Αναδουλειές έχουν ακόμη και τα κινέζικα καταστήματα, αφού πλέον ο κόσμος αδυνατεί ή διστάζει να ξοδέψει έστω και ένα ευρώ...
Η ύφεση στην αγορά συνεχώς βαθαίνει, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις. Τα κινέζικα καταστήματα που ήταν μία καλή οικονομική λύση για τη μερίδα εκείνη των καταναλωτών που αναζητούσε οικονομικά προϊόντα, βλέπουν πλέον τους τζίρους τους να μειώνονται δραματικά. Οι καταναλωτές που απομακρύνθηκαν από την αγορά, δεν στράφηκαν στα οικονομικά κινέζικα καταστήματα όπως θα περίμενε κανείς. Αντίθετα, τα προσπερνούν, αδυνατώντας να διαθέσουν χρήματα. 


Παλαιότερα, άνοιγαν το ένα μετά το άλλο τα κινέζικα μαγαζιά στη Ρόδο και κατακλύζονταν από πελατεία. Δεν υπήρχε γειτονιά που να μην έχει τον «Κινέζο» της. Πλέον όμως, η διαβίωση στην Ελλάδα για τους Κινέζους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και τους υπαλλήλους τους έχει γίνει δύσκολη υπόθεση και ήδη πολλοί έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, ότι πολλά από τα καταστήματα αυτά έχουν κλείσει. Αυτοί οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων έχουν πάρει το δρόμο της επιστροφής, αφού πλέον στην Ελλάδα, δεν τα ...βγάζουν πέρα. Οι Κινέζοι που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με το εμπόριο, έχουν πολύ λίγες επιλογές στην Ελλάδα, οπότε με την οικονομική κρίση δεν είχαν εναλλακτική. 


Στο μεταξύ, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι Κινέζοι συμπολίτες μας, η ζωή στη χώρα τους βελτιώνεται. Το βιοτικό επίπεδο έχει αυξηθεί, καθώς στις δουλειές δίνονται καλύτεροι μισθοί, χτίσθηκαν νέα, μοντέρνα σπίτια και το κυριότερο δεν υπάρχει ανεργία. Επόμενο είναι να θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους οι Κινέζοι της Ρόδου, οι οποίοι βλέπουν ότι δεν έχουν πια μέλλον στην Ελλάδα, την οποία λατρεύουν παρόλα αυτά, για τον ήλιο και τη θάλασσά της. Μπορεί να αναφέρουν οι Έλληνες ότι τα μέτρα αυτά της ΤΡΟΙΚΑ μας οδηγούν στην ...κινεζοποίηση, αυτός ο χαρακτηρισμός είναι όμως μάλλον άστοχος, αφού στην Κίνα το βιοτικό επίπεδο του λαού αυξάνεται. 


Κινέζοι ιδιοκτήτες και υπάλληλοι καταστημάτων μιλούν στη «ΔΡΑΣΗ» για τη ζωή στην Ελλάδα και στην Κίνα και τις αναδουλειές. 


Μόστ Γουσού 


Ήλθα στη Ρόδο πριν από τρία χρόνια με την οικογένειά μου. Μου αρέσει εδώ. Περνάμε καλά. Ο κόσμος είναι ευγενικός και καλός. Η ζωή είναι βέβαια ακριβή στην Ελλάδα. Όχι τώρα με την κρίση, πάντα ήταν. Με την οικονομική κρίση δυσκόλεψαν όμως τα πράγματα. Τώρα δεν ψωνίζει ο κόσμος όσο παλιά. Το χειμώνα δεν έχουμε σχεδόν καθόλου δουλειά. Πια δεν έχουν χρήματα οι άνθρωποι να ψωνίζουν. Το βλέπουμε αυτό όλο και πιο πολύ. Δεν ήταν έτσι τα πράγματα παλαιότερα. Έχουμε περισσότερη δουλειά το καλοκαίρι ευτυχώς με τους τουρίστες. Εκείνοι ψωνίζουν. 


Τιέν Γιαννού 


Ήλθα στην Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια από την Κίνα. Μου αρέσει εδώ. Προσαρμόστηκα εύκολα. Έχει ήλιο θάλασσα, καλούς ανθρώπους. Η ζωή είναι ωραία στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι φιλόξενοι και μας δέχθηκαν εγκάρδια. Τώρα όμως δυσκόλεψαν τα πράγματα. Μπορώ να πω ότι πια είναι πιο καλά στην Κίνα από ότι στην Ελλάδα. Ο κόσμος έχει πια λίγα λεφτά και κοιτάζει το φαγητό του, όχι να ξοδέψει για ρούχα, παρόλο που τα ρούχα που πουλάμε εμείς είναι οικονομικά. Παλαιότερα είχαμε δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό. 


Η Κίνα όμως τώρα ανεβαίνει, υπάρχει πολύ δουλειά. Πολλοί Κινέζοι άρχισαν να επιστρέφουν. Το σκέφτομαι και εγώ. Θα ήθελα να παραμείνω στην Ελλάδα. Είναι μία πολύ ωραία χώρα και ελπίζω να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα. 


Πέγκ Γιανγκ Μέι 


Στην Ελλάδα περνάμε ωραία. Ήλθαμε εδώ επειδή ακούσαμε καλά λόγια. Ο κόσμος είναι πολύ καλός. Ο ήλιος και η θάλασσα μας αρέσουν πολύ. Τώρα είναι όμως πιο δύσκολα τα πράγματα. Η Κίνα πάει πιο καλά τελευταία. Έχει πολλές δουλειές και καλές δουλειές. Πιο παλιά η ζωή στην Κίνα ήταν πιο δύσκολη. Υπάρχει πολύς κόσμος, πολλή δουλειά, τα λεφτά ήταν λίγα. Τώρα είναι πιο καλά από παλιά. Σκέφτομαι να πάω πίσω, θέλω όμως να παραμείνω στην Ελλάδα. Μου αρέσει πολύ και ιδιαίτερα η Ρόδος. Είναι ένα πολύ όμορφο νησί. 


Τιεν Φανούι


Στην Ελλάδα μένω πάνω από πέντε χρόνια. Περνάμε καλά και στις δουλειές αμειβόμαστε καλύτερα. Τώρα όμως και στην Κίνα είναι πιο καλά από ότι παλιότερα. Υπάρχουν δουλειές με πιο καλά λεφτά, έγιναν πιο ωραία σπίτια και η ζωή είναι πιο οικονομική.


Έχουν αρχίσει να φεύγουν πολλοί άνθρωποι πίσω στην Κίνα. Εγώ θέλω να παραμείνω εδώ στην Ελλάδα, μου αρέσει. Ίσως όμως και να επιστρέψω. Αν δεν έχουμε δουλειά εδώ στην Ελλάδα τι να κάνουμε;


parapona-rodou.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris