" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Της Λαρίσης το παζάρι.....

Με μια μοναδική συναυλία ξεκιίνησε το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου το φετινό Παζάρι στην πόλη που τόσο πολύ περιμένουν οι Λαρισαίοι,  αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες από άλλες περιοχές που περιηγούνται στους διαδρόμους του σχεδόν κάθε χρόνο. 
Το Παζάρι θα διαρκέσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες από την Λάρισα, την Θεσσαλία αλλά και από άλλες περιοχές. Τις μέρες διεξαγωγής του παζαριού μπορείτε να αγοράσετε διάφορα προϊόντα, να φάτε και να διασκεδάσετε. Μια διαδικασία που εγγυάται τόσα χρόνια τα Παζάρι της Λάρισας και για αυτόν τον λόγο χαρακτηρίζεται από τα καλύτερα της Ελλάδας.
Έναρξη με Μπάση
Μετά την περυσινή έναρξη του παζαριού με τον παγκοσμίου φήμης Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ο Δήμος Λαρισαίων που είναι υπεύθυνος για την διοργάνωσή του φέτος επέλεξε να προσφέρει μια συναυλία με πλούσιο έντεχνο και παραδοσιακό ελληνικό χρώμα. Το βράδυ της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου το παζάρι Λάρισας άνοιξε με συναυλία του Δημήτρη Μπάση και της Σοφίας Παπάζογλου. Στη συναυλία συμμετείχε και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό σχήμα που εγγυάται την ποιοτική διασκέδαση για τους χιλιάδες Λαρισαίους που θα κατακλύσουν το παζάρι από την πρώτη βραδιά. Η συναυλία έχει οριστεί για τις 8.30 το βράδυ στον ανοιχτό χώρο απέναντι από το παζάρι.
Τι κερδίζει ο Δήμος από το Παζάρι
Πέρα από την διασκέδαση στους Λαρισαίους, αλλά και στους υπόλοιπους επισκέπτες, το Παζάρι φέρνει και σημαντικά έσοδα για το Δήμο κάθε χρόνο. Και φέτος η ζήτηση για την ενοικίαση των χώρων είναι μεγάλη και αναμένεται να καλυφθεί. Μάλιστα υπάρχει και λίστα αναμονής από νέους επαγγελματίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ώστε να συμμετέχουν σε αυτό. Οι θέσεις ενοικίασης ανέρχονται σε 850 τις οποίες θα διεκδικήσουν 350 έμποροι. Ο Δήμος αναμένεται να βάλει στο ταμείο περισσότερα από 600.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να έχει έξοδα για το στήσιμο του παζαριού ύψους 125.000 ευρώ.
Όμως φαίνεται πως τα έξοδα για φέτος είναι σχεδόν στο μισό. Από 60.000 ευρώ που στοίχησαν πέρυσι οι Μπρέγκοβιτς και Μάρκοβιτς, φέτος τα έξοδα για την συναυλία του Δημήτρη Μπάση αλλά και τα λειτουργικά του παζαριού δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30.000 ευρώ.
Μιλώντας στην larissanet για το Παζάρι o αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Παναγιώτης Νταής σημείωσε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για το παζάρι τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και στην αναβάθμιση της διασκέδασης που όλα τα χρόνια προσφέρει δωρεάν ο Δήμος Λαρισαίων στους επισκέπτες. Είμαστε σε μια διαδικασία περαιτέρω βελτίωσής του και είναι ένα από τα στοιχήματα που αναμένεται να δούμε στη νέα θητεία» και συμπλήρωσε πως «Ο Λαρισαίος αγαπά το παζάρι και εμείς είμαστε εδώ για να το κάνουμε ακόμη καλύτερο κάθε χρόνο».
Η ιστορία του παζαριού της Λάρισας
Το παζάρι της Λάρισας μονοπωλεί κάθε χρόνο το ενδιαφέρον πολλών Λαρισαίων, που σπεύδουν στη Νεάπολη για να το επισκεφθούν και σίγουρα αξίζει να δει κανείς και το ιστορικό κομμάτι.
Η ιστορική εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη της πόλης ήταν ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός για πολλούς αιώνες στην Κεντρική Ελλάδα, κυρίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Σκέπη του εθίμου είναι το Μπεζεστένι της πλατείας του Φρουρίου, το σημαντικότερο οθωμανικό κτήριο που σώζεται στη Λάρισα.
Το Μπεζεστένι (από την αραβική λέξη bez=ύφασμα και τη τούρκικη λέξη bezesten=αγορά υφασμάτων) που χτίστηκε στο τέλος του 15ου-αρχές 16ου αιώνα (όπως και το μπεζεστένι της Θεσσαλονίκης και των Σερρών) ήταν ένας πολύ σημαντικός θεσμός των οθωμανικών πόλεων ενώ έκτοτε και για τους επόμενους τρεις αιώνες από τα σημαντικότερα εμπορικά γεγονότα της Κεντρικής Ελλάδος. Είχε μετατρέψει την περιοχή γύρω από αυτό ως το ζωτικότερο εμπορικό τμήμα.
Αντικείμενο των αγοραπωλησιών ήταν υφάσματα, ζώα, μέταλλα που μεταφέρονταν με μουλάρια, καμήλες και άλογα. Πωλούνταν πολύτιμα αντικείμενα (χρυσός, ασήμι, πολύτιμες πέτρες, κοσμήματα), φυλάσσονταν κληρονομιές πολιτών, πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία αλλά και έγγραφα, γινόταν έλεγχος της ποιότητας των εμπορευμάτων και καθορίζονταν και οι ισοτιμίες των νομισμάτων.
Η οικονομική και εμπορική σημασία που απέκτησε στην πορεία των χρόνων ήταν τόσο μεγάλη ώστε πολυάριθμες επαγγελματικές συντεχνίες οργανώθηκαν γύρω από την περιοχή ενώ πολλές βιοτεχνίες και μικρές επιχειρήσεις άνοιξαν και αναπτύχθηκαν (όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας ρίχνοντας μια ματιά στο λόφο του Φρουρίου, όπου τώρα στεγάζονται από μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης μέχρι μικροεπιχειρήσεις).
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι το παζάρι δεν είναι μια απλή εμποροπανήγυρη. Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Λάρισας. Ένα έθιμο που κρατά από την Τουρκοκρατία, που διατηρήθηκε και συνεχίστηκε από την απελευθερωμένη Λάρισα του 1881 έως σήμερα.
Μετά από την απελευθέρωση της Λάρισας ωστόσο το Μπεζεστένι εγκαταλείφθηκε ως χώρος της μεγάλης εμποροπανήγυρης και ζωοπανήγυρης. Στα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Λάρισας μετά το 1881, το έθιμο συνεχίστηκε το 1888 (6 χρόνια δεν έγινε λόγω της μεγάλης φωτιάς του 1882) και μεταφέρθηκε στο άλσος του Αλκαζάρ και συγκεκριμένα στην αριστερή όχθη του Πηνειού όπου και λειτούργησε για έναν αιώνα. Τα τελευταία χρόνια στεγάζεται στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris