" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Καρναβάλι Ρεθύμνου: «20 χρόνια Μύθοι»


Τα 20α του γενέθλια γιορτάζει φέτος το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, με τις εκδηλώσεις του να ξεκινούν επίσημα την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, με το άνοιγμα του Τριωδίου.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη, δημοφιλέστερη και πολυπληθέστερη εκδήλωση της Κρήτης, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική, περνώντας όχι μόνο τα σύνορα του νησιού, αλλά και της χώρας.

Το θέμα του Καρναβαλιού είναι «20 χρόνια Μύθοι», με την φετινή επέτειο να αποτελεί τον προάγγελο του μεγάλου εορτασμού της συμπλήρωσης των 100 χρόνων καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Ρέθυμνο, που θα πραγματοποιηθεί το 2014.

Παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα μας, η διοργάνωση του 2013 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε συμμετοχές και εκδηλώσεις. Ήδη ο αριθμός των καρναβαλικών ομάδων που θα συμμετέχουν στην Μεγάλη Παρέλαση (17/3), αγγίζει τις 44, με 33 άρματα (7 περισσότερα από πέρυσι), ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων – καρναβαλιστών αναμένεται να φτάσει τις 15.000. Τα θέματα που επέλεξαν φέτος οι ομάδες, αφορούν την επικαιρότητα της χώρας, χαρακτήρες και ιστορίες από παιδικά κόμικς, καθώς και θέματα που σχετίζονται με διάφορους Μύθους, χώρες, φανταστικούς χαρακτήρες, κ.α.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένα πολιτιστικό και ψυχαγωγικό γεγονός, που απασχολεί και εμπλέκει την κοινωνία του Ρεθύμνου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δεμένο άρρηκτα με τον κοινωνικό ιστό της πόλης του Ρεθύμνου, το Καρναβάλι αποτελεί την αφετηρία για μια σειρά από κοινωνικές δράσεις, που πραγματοποιούν είτε μεμονωμένες ομάδες, είτε σε συνεργασία, παράγοντας έτσι ουσιαστικό κοινωφελές έργο.

Ρεθεμνιώτικο το «Πράσινο» Καρναβάλι

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί γνώμονα για την κάθε ενέργεια που γίνεται κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, με τις ομάδες να κατασκευάζουν τα άρματα και τις στολές σχεδόν αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ μετά το τέλος του Καρναβαλιού, όσα υλικά δεν θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, ανακυκλώνονται.

Το Πρόγραμμα του 2013

Η έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού θα γίνει την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Μικρασιατών στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Για πρώτη φορά η έναρξη θα έχει ως κέντρο αναφοράς μια μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση. Ο διάσημος και βραβευμένος Σεφ Βασίλης Καλλίδης, στήνει την κουζίνα του για τους Ρεθεμνιώτες και τους επισκέπτες της πόλης. Βοηθοί του, οι Καρναβαλιστές που θα ετοιμάσουν εκλεκτά κρητικά εδέσματα και θα προσφερθούν στον κόσμο, έναντι ενός συμβολικού τιμήματος, που θα διατεθεί για να βοηθήσει δύο από τους σπουδαιότερους φιλανθρωπικούς φορείς της πόλης. Στο Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου που βοηθά αρκετές χιλιάδες κατοίκους του Ρεθύμνου, παρέχοντας τους φάρμακα και δωρεάν εξετάσεις και στο Τμήμα Παιδείας του Δήμου που βοηθά τους άπορους μαθητές από τα 83 σχολεία του Δήμου Ρεθύμνης.

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις με παραδοσιακά έθιμα, όπως οι καντάδες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης, οι χοροί των ομάδων, κ.α. Η σπουδαία γιορτή για το «Κυνήγι του Θησαυρού» θα διεξαχθεί το 3ημερο 1-3 Μαρτίου. Η πρωτοτυπία και η μοναδικότητα του Κυνηγιού στο Ρέθυμνο, είναι ότι η πλοκή και η ιστορία συνδέεται αποκλειστικά με την ιστορία της πόλης. Το φετινό θέμα, αφορά στη σύγχρονη ιστορία της πόλης, με μια ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα που διαδραματίζεται στη δεκαετία του ’80.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, με την Νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο 16 Μαρτίου και την Μεγάλη Παρέλαση και το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου την Κυριακή 17 Μαρτίου. Το ίδιο βράδυ έχει προγραμματισθεί στην παραλία της πόλης, ένα μεγάλο πάρτι - έκπληξη, που θα είναι δωρεάν για το κοινό. Κέφι, happenings και διασκέδαση μέχρι τις πρωινές ώρες, είναι η υπόσχεση των διοργανωτών.

Την Καθαρή Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις, με την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε πολλά χωριά του Νομού Ρεθύμνης.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει

Στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μπορούν να λάβουν μέρος όσοι το επιθυμούν. Στο σύνολο τους οι ομάδες δέχονται με χαρά νέα μέλη. Όλοι μπορούν έγκαιρα να προμηθευτούν τις στολές τους. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού: www.rethymnocarnival.gr (ή .com)

Οικονομικές Τιμές στα Εκδρομικά Πακέτα

Οι τουριστικοί Πράκτορες του Ρεθύμνου, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα οικονομικά εκδρομικά πακέτα για όλους εκείνους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ρέθυμνο και να παρακολουθήσουν από κοντά τη μεγάλη γιορτή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού: www.rethymnocarnival.gr (ή .com)

Η Ταυτότητα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού

Στις δύο αυτές δεκαετίες, ο θεσμός διατήρησε την ταυτότητα και την αυθεντικότητα του, παραμένοντας πιστός στους στόχους και τις αξίες του. Η Κρητική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου πρωταγωνιστούν σε όλα τα δρώμενα. Το σύνολο των ομάδων έχει επιλέξει να πορεύεται αυτόνομα, χωρίς να επιτρέπει την εμπορική εκμετάλλευση των αρμάτων, του θέματος ή των στολών.

Η διοργάνωση του Καρναβαλιού, διαρκεί περίπου οκτώ εβδομάδες και κορυφώνεται το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, όπου μόνο την μεγάλη Παρέλαση των Καρναβαλιστών υπολογίζεται ότι παρακολουθούν περισσότερα από 100.000 άτομα, Ρεθεμνιώτες και επισκέπτες της πόλης από όλη τη χώρα και το εξωτερικό.

Οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι της πόλης στο σύνολο τους, στηρίζουν το Θεσμό του Καρναβαλιού, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης για την οικονομία του Ρεθύμνου. Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, η διοργάνωση αυτή αποτελεί τον σημαντικότερο οικονομικό πόρο κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων που ανοίγουν φτάνουν στο 100%, ενώ όλα τα καταστήματα εμπορίου και εστίασης μένουν ανοικτά, επιτυγχάνοντας σημαντικούς τζίρους.

Κλείνοντας τη δεύτερη δεκαετία επιτυχημένης πορείας και εξέλιξης, και λίγο πριν το ορόσημο των 100 χρόνων καρναβαλικών εκδηλώσεων, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μπαίνει σε μια νέα εποχή. Κυρίαρχος στόχος είναι η καθιέρωση του Ρεθύμνου, ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού για τις Απόκριες, σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, στοχεύει στην ανάδειξη του Ρεθύμνου ως τουριστικού προορισμού και την χειμερινή περίοδο, κατά την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν τον πλούτο των εμπειριών που προσφέρει ο νομός. Να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν το «άλλο Ρέθυμνο», του πολιτισμού, της φύσης και της αυθεντικής παράδοσης.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι ελέγχεται από Οργανωτική Επιτροπή, την οποία απαρτίζουν η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνης και αιρετοί εκπρόσωποι των Καρναβαλικών Ομάδων. Όλες οι λειτουργίες και οι δράσεις του ορίζονται από Καταστατικό και διέπονται από βασικές αρχές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris