" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΡΟΔΟΣ:Περίεργα πράγματα συμβαίνουν με τους μικροπωλητές.

ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ
Σοβαρές διαστάσεις έχει προσλάβει η υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, μετά την επιχείρηση σκούπα την οποία πραγματοποίησε προχθές το μικτό κλιμάκιο μαζί με την δημοτική αστυνομία σε χώρο κοντά στην Εκθεση Χειροτεχνίας της Κρεμαστής.
Κατά την επιχείρηση διαπιστώθηκε συγκεκριμένα πως 12 μικροπωλητές διέθεταν τα προϊόντα τους, τα περισσότερα από τα οποία, δεν ήταν πιστοποιημένα, χωρίς άδειες.
Όλοι σχεδόν, όμως, όπως προκύπτει από τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί, πλήρωσαν από 450 έως 490 ευρώ για το χώρο που μίσθωσαν. Στις αποδείξεις φαίνεται καθαρά η σφραγίδα που φέρει την ονομασία «Πανελλήνια Έκθεση Κρεμαστής» και μια μονογραφή που δεν αποδεικνύει ποιος εισέπραξε τα χρήματα από τον κάθε μικροπωλητή. Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου διατείνεται όμως, ότι τα χρήματα θα έπρεπε να εισπραχθούν από το Δήμο Ρόδου.
Στη διάρκεια της παρουσίασης των προϊόντων, που κατασχέθηκαν, καταγγέλθηκε πως δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες, που ο νόμος ορίζει δηλαδή ότι δεν συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή, για να κρίνει αν θα δοθεί το «πράσινο φως» στους μικροπωλητές προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο χώρο και να εξετάσει το είδος των προϊόντων που θα διατίθεντο.
Την έντονη διαμαρτυρία του για το θέμα αυτό εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Κουκούλης που ζήτησε εξηγήσεις, από τον χωρικό αντιδήμαρχο Πεταλούδων κ. Μιχάλη Χριστοδούλου για όσα δεν έγιναν.
"Δεν θα απολογηθώ εγώ για το θέμα αυτό. Θα εξετάσουμε την υπόθεση για να δούμε τι έχει συμβεί", ήταν η απάντηση του αντιδημάρχου.
"Έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια ελέγχου στην εμποροπανήγυρη της Κρεμαστής. Κατασχέθηκαν αρκετά προϊόντα που ήταν αγνώστου προελεύσεως, όπως διαπίστωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου κ. Γκορίτσας και στη Δημοτική Αστυνομία. Τέτοιες δράσεις πιστεύω, ότι πρέπει να γίνονται για να προφυλάξουμε τον εμπορικό κόσμο και να δείξουμε στους πολίτες ότι δεν πάει άλλο. Η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Με τις δράσεις αυτές βοηθάμε και εμείς για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να αντεπεξέλθουν. Σαν Δήμος δεν θα επιτρέψουμε, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να προσπαθούν να προωθήσουν στο αγοραστικό κοινό προϊόντα μη γνήσια. Αυτό ήταν η αρχή. Πιστεύω ότι θα έχουμε και συνέχεια, με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Εμπορίου", δήλωσε για την επιχείρηση ο χωρικός αντιδήμαρχος Πεταλούδων κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Ερωτηθείς πού πήγαν τα χρήματα που πλήρωσαν οι μικροπωλητές, δήλωσε:
«Δεν γνωρίζω, γιατί την ευθύνη έχει για το θέμα η δημοτική ενότητα Κρεμαστής. Πιστεύω ότι τα χρήματα αυτά καταλήγουν στο Δήμο Ρόδου. Εμείς χωροθετούμε και το αντίτιμο πάει στη δημοτική κοινότητα. Τα εντεταλμένα άτομα προσδιορίζουν τους χώρους και εισπράττουν το αντίτιμο».
Ο κ. Χριστοδούλου είπε πως θα πρέπει να ερευνηθούν και οι λόγοι για τους οποίους οι μικροπωλητές δεν είχαν και τα άλλα παραστατικά που ορίζει ο νόμος.
«Η επιχείρηση είχε επιτυχία καθώς το παρεμπόριο δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα. Πήγαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά προϊόντα μη γνήσια και χωρίς παραστατικά. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους μικροπωλητές στους οποίους έγινε έλεγχος είχε καταφέρει να έρθει από το Ηράκλειο και να περάσει τα προϊόντα του, από το λιμάνι της "Κολόνας". Αυτό σημαίνει πως οι έλεγχοι του ειδικού κλιμακίου, πρέπει να επεκταθούν σε όλες τις λιμενικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου κ. Νίκος Γκορίτσας και πρόσθεσε πως κάποιοι επιχείρησαν να πωλήσουν ως ανατομικά, υποδήματα που έφεραν από την γειτονική χώρα Τουρκία. Στον πάγκο τους μάλιστα οι συγκεκριμένοι μικροπωλητές, είχαν αναρτήσει και πινακίδα που έγραφε «Φαρμακείο Ανατομικά».
«Τέτοια φαινόμενα δείχνουν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Τα προϊόντα κατασχέθηκαν και ασκήθηκαν τα νόμιμα. Ο νόμος 3377 αναφέρει, πως για τα πανηγύρια, συγκροτείται επιτροπή η οποία καθορίζει το χώρο και αποφασίζει το τι θα πωλείται και πού. Δεν θα κάνω κριτική σε κανένα αν έγιναν αυτά ή όχι», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου, που ευχαρίστησε τη Δημοτική Αστυνομία και τους δικούς του συνεργάτες γιατί είναι πάντα στις επάλξεις.
«Όσο δυναμώνει η κρίση, τόσο περισσότερο θα δίνουμε τη μάχη για να προστατεύουμε τους καταναλωτές. Κάποια από τα προϊόντα που κατασχέθηκαν προχθές, όπως γυαλιά ηλίου, είναι επικίνδυνα, δεν παρέχουν προστασία από τις ηλιακές ακτίνες και καλό είναι να μην τα φορά κανείς», εξήγησε ο κ. Γκορίτσας.
«Προχθές έγινε συντονισμένη επιχείρηση από το μικτό κλιμάκιο. Κάναμε ελέγχους σε 63 μικροπωλητές. Κατασχέσαμε τα προϊόντα που διέθεταν οι 12 από αυτούς. Τα περισσότερα ήταν μαϊμού ή αν θέλετε μη πιστοποιημένα. Ο κόσμος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται, για την ποιότητα των προϊόντων. Ο κοινόχρηστος χώρος ανήκει στο Δήμο ο οποίος οφείλει να τον παραχωρεί αφού πρώτα όμως ελέγξει την ποιότητα, την ποσότητα και αν ο εκάστοτε μικροπωλητής διαθέτει άδεια», δήλωσε ο υποδιευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Νίκος Καννέλης και πρόσθεσε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, σε όλες τις δημοτικές ενότητες του νησιού.
«Μέχρι τώρα έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες για την πάταξη του παρεμπορίου. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους στην Κρεμαστή και σε άλλα σημεία του νησιού μας», τόνισε ο κ. Καννέλης.
Στους ελέγχους που διενεργεί το μικτό κλιμάκιο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Κουκούλης.
«Κάτι παράξενο συμβαίνει, με τις άδειες των μικροπωλητών. Σύμφωνα με το νόμο 3377 πρέπει να συνέλθει το αρμόδιο συμβούλιο να χορηγήσει τις άδειες και να ελέγξει, αν οι δικαιούχοι είναι πράγματι μικροπωλητές στο επάγγελμα. Στην προχθεσινή επιχείρηση αποκαλύφθηκε πως οι περισσότεροι ήταν αλλοδαποί που δεν διέθεταν τις σχετικές άδειες. Κάτι δεν πάει καλά στην υπόθεση αυτή και θα πρέπει να ερευνηθεί. Δεν γνωρίζουμε τι έγινε, με τις αποδείξεις που εκδόθηκαν. Είδαμε παραστατικά που έπρεπε να δοθούν στους μικροπωλητές από το Δήμο Ρόδου. Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Θα εξετάσουμε το θέμα και η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της», δήλωσε ο κ. Νίκος Κουκούλης

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris