Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Έχουν το φόβο των μικροπωλητών μέσα τους

Αναδημοσίευση από εφημερίδα:ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ)

Κυριακάτικο παζάρι στην Αισωνία (;)
Προωθεί η δημοτική αρχή * Αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο της πόλης * Αρνητικό και το Επιμελητήριο * Ξεκινά την επόμενη Τρίτη, 4 Αυγούστου το ετήσιο παζάρι
γράφει Η ΣΟΝΙΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
28/07/2009

Τη λειτουργία κυριακάτικου παζαριού, φαίνεται πως προωθεί η δημοτική αρχή Αισωνίας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της πόλης του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Το θέμα θα έρθει προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την ώρα που ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Αλέξανδρος Μαγαλιός, δηλώνει ότι «θα μας βρουν απέναντι τους». Έτοιμη να «φρενάρει» τη διαδικασία εμφανίζεται η διοίκηση του Επιμελητηρίου.
«Στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι να λειτουργήσει μία φορά την εβδομάδα παζάρι, όπου ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να βρει από ρούχα και παπούτσια μέχρι φρούτα και λαχανικά» δηλώνει ο Δήμαρχος Αισωνίας, κ. Δημήτρης Καντόλας. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί και να έρθει προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Θα ακολουθήσουμε την νόμιμη διαδικασία» σημειώνει ο Δήμαρχος και συμπληρώνει ότι εφόσον εγκριθεί από το Σώμα, τότε η απόφαση θα σταλεί στην Νομαρχία για την τελική έγκριση.
Η λειτουργία του θα γίνει στην περιοχή όπου πραγματοποιείται το ετήσιο παζάρι, δηλαδή δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ, έκταση η οποία ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Αισωνίας. «Σε αρκετούς Δήμους της Μαγνησίας παρατηρούμε τη λειτουργία αντίστοιχων παζαριών και αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να προωθήσουμε το θέμα», τονίζει ο κ. Καντόλας. Ωστόσο, την τελική απόφαση θα πάρει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Εμπορικός Σύλλογος
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, κ. Αλέξανδρος Μαγαλιός, ξεκαθαρίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία των κυριακάτικων παζαριών». «Αν το θέμα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο θα μας βρουν απέναντι τους» δηλώνει και εκφράζει την άποψη ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας δεν θα στηρίξει την απόφαση. Εξάλλου, όπως προσθέτει ο ίδιος οι μικροπωλητές δραστηριοποιούνται παράνομα αφού δεν διαθέτουν ούτε άδεια λαϊκών αγορών.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Αλ. Μαγαλιό, την περασμένη εβδομάδα το Τριτοβάθμιο Όργανο, που είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), πραγματοποίησε συνάντηση για το θέμα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη της ΕΣΕΕ ζήτησαν «την απόσυρση των σχετικών διατάξεων που αναφέρονται στην λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος και με τις οποίες επιτείνεται, αντί να επιλύεται, το πρόβλημα της παράνομης ή και καταχρηστικής υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας». «Μετά τη συνάντηση, ευελπιστούμε πλέον ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πάρει πίσω τη σχετική τροπολογία» δηλώνει ο κ. Μαγαλιός, υποστηρίζοντας ότι η ΕΣΕΕ κατέθεσε σημαντικά στοιχεία για να στηρίξει την άποψη της.
«Με τη λειτουργία των κυριακάτικων παζαριών θίγονται χιλιάδες επαγγελματίες και μάλιστα σε μία στιγμή που η μικρή μεσαία ελληνική επιχείρηση προσπαθεί φιλότιμα να επιβιώσει», σημειώνει ο κ. Μαγαλιός.
Αναφέρεται, ότι το θέμα θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Βόλου Νέας Ιωνίας, ενώ δεν αποκλείεται να σταλεί επιστολή στον Δήμαρχο από τη διοίκηση, όπου θα εκφράζονται οι αντιδράσεις.
Επιμελητήριο
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, από την πλευρά του, δηλώνει ότι «σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές προκειμένου να μην υποβαθμίζουν τη λειτουργία της τοπικής αγοράς και τοπικής οικονομίας». Σημειώνει δε, ότι για να υιοθετηθεί μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει, εκτός των άλλων και γνωμάτευση του οικείου επιμελητηρίου, διαφορετικά όπως εξηγεί «η λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου θα είναι παράτυπη». Καταλήγοντας σημειώνει ότι «η λειτουργία του, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα είναι δύσκολη», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίδραση του.
Ξεκινά το παζάρι
Ξεκινά την επόμενη Τρίτη, 4 Αυγούστου το ετήσιο παζάρι του Δήμου Αισωνίας, το οποίο θα διαρκέσει έως και τις 12 του ίδιου μήνα, δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ. Ήδη έχουν τοποθετηθεί τα παραπήγματα και τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν οι θέσεις για τους επαγγελματίες. Οι τιμές για την ενοικίαση των χώρων είναι στα περυσινά επίπεδα και τα έσοδα για το δήμο Αισωνίας, προβλέπεται να ανέλθουν στις 170.000 ευρώ περίπου. Και φέτος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών θα πραγματοποιούνται δωρεάν δρομολόγια από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Βόλου, μετά τη συμφωνία με το Δήμο.

Σημείωση ιστοσελίδας:
Αφού οι κύριοι των εμπορικών συλλόγων είναι σίγουροι για την ποιότητα των προϊόντων τους και ακόμα πιό σίγουροι για την κακή ποιότητα, των προϊόντων των μικροπωλητών, γιατί κόπτονται και επαναστατούν, όταν κάποιος Δήμαρχος θέλει να διοργανώσει μια κυριακάτικη αγορά;
Για το καλό των καταναλωτών ενδιαφέρονται(τάχα να τους προστατέψουν) ή για την διατήρηση υψηλών τιμών, στα ίδια εμπορεύματα που εμπορεύονται με εμάς;
Κύριοι των εμπορικών συλλόγων και κύηριοι της Ε.Σ.Ε.Ε. ο καταναλωτής και πείρα έχει και γνώση. Και μην απορείτε γιατί σας γυρίζει την πλάτη. Κάντε αυτοκριτική και θα δείτε.