" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Κραυγή επιβίωσης από μικροπωλητές σε εμποροπανηγύρεις(Documento)

 Νίκος Σπυρόπουλος 

Τεράστια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες μικροπωλητών καθώς ο ένας δήμος μετά τον άλλον ακυρώνει τις προγραμματισμένες εμποροπανηγύρεις. Ηχηρό μήνυμα μέσω του documentonews.gr στέλνουν οι πληττόμενοι εργαζόμενοι σε δήμους και κυβέρνηση

Τεράστια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες μικροπωλητών καθώς ο ένας δήμος μετά τον άλλον ακυρώνει τις προγραμματισμένες εμποροπανηγύρεις. Ηχηρό μήνυμα μέσω του documentonews.gr στέλνουν οι πληττόμενοι εργαζόμενοι σε δήμους και κυβέρνηση.


Αν και θεωρητικά ο κλάδος έχει ανοίξει από την 1η Ιουνίου, μετά την lockdown εποχή, έχει καταστεί τρομερά δύσκολο για τους μικροπωλητές να εργαστούν αφού λόγω κορονοϊού οι δήμοι φοβούνται πως οι δημοτικές αρχές δεν θα είναι σε θέση να τηρήσουν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έτσι, καταφεύγουν στην εύκολη λύση. Να τα ακυρώνουν.

Όμως η επιλογή αυτή χτυπά ανεπανόρθωτα τους ήδη ταλαιπωρημένους οικονομικά μικροπωλητές αφού επί της ουσίας τους κλείνει την πόρτα στην εργασία. Την ίδια στιγμή όμως, οι φορολογικές τους υποχρεώσεις τρέχουν κανονικά χωρίς να υπάρχει προς το παρόν κάποια κίνηση από την κυβέρνηση προς ανακούφιση ενός ολόκληρου κλάδου που παλεύει για το «μεροκάματο».

«Δεν έχουμε απαλλαγεί από τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές μας εισφορές. Πληρώνουμε τα πάντα. Όταν όμως εκεί που ήταν να δουλέψουμε π.χ έξι ημέρες την εβδομάδα, σε δυο προγραμματισμένες εμποροπανηγύρεις και δεν γίνεται καμία, τότε πώς θα πληρώσουμε;», δηλώνει στο documentonews.gr ο Αλέξανδρος Φρατζεσκάκης, πρόεδρος του Ενιαίου Συνδικάτου Σωματείων Υπαίθριων Πωλητών Ελλάδος (E.Σ.Σ.Υ.Π.Ε).

«Έχουμε ζητήσει να ενταχθούμε και εμείς, όπως οι παραγωγοί, στους πληττόμενους. Να πηγαίνουμε σε όποιες εμποροπανηγύρεις θα γίνονται και να εργαζόμαστε. Αν βλέπουμε να συμβαίνει αυτή η κατάσταση το καλοκαίρι, τον χειμώνα τί θα γίνει;», λέει ακόμη.

«Δυστυχώς και ο κόσμος είναι φοβισμένος. Όσες εμποροπανηγύρεις έχουν γίνει δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση», προσθέτει.

«Όλες οι υποχρεώσεις μας τρέχουν τη στιγμή που εμείς δεν δουλεύουμε αφού δεν διοργανώνονται οι προγραμματισμένες εμποροπανηγύρεις. Δεν θα έχουμε να φάμε. Μερικοί ήδη δεν έχουν», ανέφερε τηλεφωνικά στο documentonews.gr μικροπωλητής.

Σαν να μην έφτανε η ακύρωση των εμποροπανηγύρεων έχουν μειωθεί λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων οι θέσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Φρατζεσκάκης, αν για παράδειγμα σε μια εμποροπανήγυρη υπήρχε δυνατότητα να στηθούν 100 πάγκοι, πλέον στήνονται 60. «Ποιος να πρωτοδουλέψει», αναρωτιέται ενώ σημειώνει ότι δεν έχει δοθεί η δυνατότητα στις εμποροπανηγύρεις να αυξηθεί ο χώρος που θα πιάνουν (δρόμοι) όπως έχει γίνει για τις λαϊκές αγορές.


Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα


Ο πρόεδρος του E.Σ.Σ.Υ.Π.Ε είναι σαφής ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Τηρούμε τα πάντα. Όλοι φοράμε μάσκες, υπάρχουν σε κάθε πάγκο αντισηπτικά, ακολουθούνται διάδρομοι και γενικά ό,τι συστάσεις γίνονται τηρούνται κατά γράμμα. Τα σωματεία και οι σύλλογοι έχουν και δικά τους άτομα σε κάθε εμποροπανήγυρη να “περιφρουρεί” την τήρηση των πρωτοκόλλων. Πλέον αρμόδιοι γι΄αυτά όμως είναι οι Δήμοι. Με το πρόσχημα ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ακυρώνουν τα πανηγύρια με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να πλήττονται».


Ο κ. Φρατζεσκάκης επισημαίνει ακόμη: «Σε σύγκριση με τις λαϊκές αγορές ο κόσμος ξέρει ότι όποια ώρα της ημέρες και εάν επισκεφτεί την εμποροπανήγυρη θα βρει ανοιχτούς τους πάγκους. Έτσι, αποφεύγεται και ο συγχρωτισμός».


Άλλο πανηγύρια άλλο εμποροπανηγύρεις


«Επειδή στον κόσμο επικρατεί μια σύγχυση με τους όρους. Να διευκρινίσω το εξής. Άλλο οι εμποροπανηγύρεις και άλλο τα πανηγύρια. Τα τελευταία έχουν απαγορευτεί. Αυτά που έχουν δηλαδή μουσικές, χορό, συναυλίες κλπ. Εμείς λειτουργούμε κανονικά. Φοράμε μάσκες, υπάρχουν αντισηπτικά. Τηρούμε τις αποστάσεις και όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα», ξεκαθαρίζει.


Εν τω μεταξύ, πηγές μικροπωλητών αναφέρουν στο documentonews.gr ότι με πρόσχημα τον κορονοϊό εμπορικοί σύλλογοι πιέζουν αφόρητα δημοτικές αρχές και φορείς ώστε να μην γίνουν οι εμποροπανηγύρεις.


Μήνυμα σε δήμους


Ηχηρό μήνυμα στις δημοτικές αρχές σε όλη την Ελλάδα στέλνει ο κ. Φρατζεσκάκης. «Δεν πρέπει να φοβούνται. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Δεν γίνεται κάτι διαφορετικό απ΄ότι στις λαϊκές αγορές», τονίζει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris