" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Το σκόρδο ένωσε ένα ολόκληρο χωριό

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕ «ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ» ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Το σκόρδο ένωσε ένα ολόκληρο χωριό

Η δύναμη του σκόρδου τελικά δεν βρίσκεται μόνο στη... μυρωδιά. Ένα προϊόν που προστατεύει από την κακοτυχία φαίνεται πως έφερε γούρι σε ένα ολόκληρο χωριό και αυτό το κατάλαβαν γρήγορα στον Πλατύκαμπο, καθώς το εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο για την προβολή της περιοχής και των υπόλοιπων προϊόντων της. Είναι χαρακτηριστικό πως για τη γιορτή σκόρδου που ξεκίνησε προχθές και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή ενώθηκαν για πρώτη φορά οι «Πολίτες για Ποιότητα Ζωής», ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, ο Σύλλογος Γυναικών, ο ΜΕΣ Γαλήνης και με την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Πλατυκάμπου, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η ταπεινή γιορτή μετατράπηκε σε φεστιβάλ. Δεν είναι τυχαίο στο φεστιβάλ αυτό εντάχθηκαν πλούσιες πολιτιστικές δράσεις με τη συμβολή της νεολαίας που χόρεψε μέχρι και χιπ – χοπ.

Με αφορμή αυτή τη συνεργασία για το συγκεκριμένο προϊόν η «Ε» επισκέφθηκε τον Πλατύκαμπο και μίλησε με παραγωγούς παλιούς και νέους θέλοντας να αντλήσει μερικές πληροφορίες.

* Ο παραγωγός κ. Αχιλλέας Ξεσφιγγούλης ξεκίνησε να ασχολείται με τα σκόρδα από τα 10 του χρόνια. Τώρα στα 73 του έχει να πει πολλά «η δουλειά ξεκινάει από τον Σεπτέμβρη που τρίβουμε τον σπόρο και κρατάμε ότι είναι για σπορά. Σπέρνουμε από τις 15 έως και τέλη Οκτώβρη. Αφού φυτρώσει και γίνει δέκα πόντους κάνουμε ένα ψεκασμό για το σκουλήκι. Λίγο λίπασμα τα Χριστούγεννα ενώ ξαναψεκάζουμε εκ νέου στις αλκυονίδες ημέρες. Τον Μάρτιο αρχίζουν να διψούν και ξεκινούν τα ποτίσματα, ψεκάζουμε για ασθένειες και αρχίζουν να κεφαλώνουν στις 10 Μαΐου. Στις 20 βγάζουμε τα νωπά που τα ζητάνε κάποιοι, ενώ 5-10 Ιουνίου βγαίνουν όλα τα σκόρδα. Τα φέρνουμε στο σπίτι και αρχίζει η διαδικασία διαλογής και πλεξίματος. Εμένα με έμαθε η μάνα μου και είναι πλέον παράδοση».

* Ο κ. Γιώργος Νταλαρίζος που είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Πολίτες για Ποιότητα Ζωής υπογράμμισε: «Σκοπός της γιορτής είναι να προβάλει το προϊόν που είναι μοναδικό. Έχει την περισσότερη αλισίνη και το κάνει πολύτιμο για τον οργανισμό και ειδικά για την καρδιά. Μέχρι και πέρυσι τη γιορτή την έκανε μόνος του όμως φέτος ενώθηκαν όλοι ενώ ήρθαν και τα παιδιά για να τραγουδήσουν και είναι σημαντικό καθώς η νεολαία δύσκολα μαζεύεται».

* Ο οικονομολόγος κ. Βασίλης Μακατός διατηρεί μια μονάδα επεξεργασίας του τοπικού σκόρδου και στη συζήτηση μαζί του κρατήσαμε μερικές σημειώσεις «αυτή η γιορτή για πρώτη φορά γίνεται από όλους τους φορείς με σημαντικό το γεγονός πως έρχεται κοντά μας η νεολαία. Με μπροστάρη το σκόρδο αναδεικνύουμε όλα τα προϊόντα της περιοχής. Έτσι βγαίνει ο πλούτος του τόπου. Είναι ένα φεστιβάλ και κάθε χρόνο θα πρέπει να διευρύνεται». Πλατύκαμπος: Η περιοχή μπορεί να αποδειχθεί ως μια μικρογραφία της Ελλάδας. Όπως μπορεί να παράγει ένας μικρός Δήμος έτσι μπορεί να το κάνει και όλη η χώρα και να αμβλυθεί το οικονομικό πρόβλημα. Δεν γίνεται να εισάγουμε καράβια ολόκληρα από την Κίνα και την Αργεντινή. Το μέλλον του τόπου είναι ο τόπος μας».

* Ο 45χρονος Αριστείδης Λιακούλης ξεκίνησε να ασχολείται με τα σκόρδα «από την κοιλιά της μάνας μου» όπως χαρακτηριστικά λέει. Με μια πρόχειρη εκτίμησή του 1.000 ως 1.500 στρέμματα έχουν σκόρδο στην ευρύτερη περιοχή από τα οποία ετησίως κάθε στρέμμα δίνει 600-900 αρμαθιές και δίκαια χαρακτηρίζει τον Πλατύκαμπο ως το επίκεντρο του σκόρδου πανελληνίως. Όμως έχει και παράπονα καθώς: «οι κυβερνήσεις έπρεπε να προστατέψουν όλα αυτά τα προϊόντα μας και τους παραγωγούς. Έρχονται καράβια γεμάτα από την Κίνα με σκόρδα ενώ η ποιότητα η δική μας δεν συγκρίνεται. Δεν έπρεπε αυτές οι εισαγωγές να ελεγχθούν λίγο καλύτερα;».

Σύμφωνα με τους ντόπιους λίγο μετά τη γιορτή θα δημιουργηθεί και η πρώτη ομάδα παραγωγών σκόρδου μέσω αγροτικού συνεταιρισμού Πλατυκάμπου. «Για να μπορούμε να έχουμε έναν όγκο παραγωγής ως φερεγγυότητα και να υπάρχει δύναμη. Άλλο να έρθει ένας έμπορος σε έναν παραγωγό και άλλο να υπάρχει μια ομάδα» είπαν χαρακτηριστικά στην «Ε».

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Β. ΓΚΑΡΑΝΗΣ

Από κοντά και το ρεβίθι...

Δεν είναι μόνο το σκόρδο όμως στον Πλατύκαμπο. Να που παίρνει τα πάνω του και το ρεβίθι. Ο κ. Βαγγέλης Γκαράνης μετά από 18 χρόνια ως ιδιωτικός υπάλληλος το γύρισε στην αγροτιά με την παραγωγή του ρεβιθιού. «Η ποιότητα «μακαρένα» είναι η πιο ταχυκίνητη και μας ενδιαφέρει το ρεβίθι να είναι άσπρο και να μην έχει βάψει από χόρτα. Θέλει αγώνα και προσπάθεια. Όπως και το σκόρδο έτσι και το ρεβίθι μπορεί να δώσει ταυτότητα στην περιοχή. Υπάρχουν οι δυνατότητες. Φέτος η χρονιά αναμένεται δύσκολη και το όσπριο θα μας χρειαστεί...».

Το σημερινό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

- Σήμερα Κυριακή 19 - 7 - 2015

11.30 - 12.00 Παραμύθι για τη διαφορετικότητα. Απαγγελία: Θεοδώρα Κακάτσιου

12.00 - 12.30 Κινητικά παιγνίδια για παιδιά και μεγάλους (ΜΕΣ Γαλήνης)

12.00 Μαγείρεμα ζωντανά ζυμαρικά με σάλτσα σκόρδου «chef club», από τον Σύλλογο Γυναικών Πλατυκάμπου.

19.00 - 20.00 Ζωγραφιές με ανακυκλώσιμα υλικά. Καλλιτεχνικό εργαστήρι "Πολυμήχανο" ΜΕΣ Γαλήνης

20.00 Παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά τμήματα Συλλόγων. Χορός για όλους.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris