" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΥΠ.ΑΝ: Έρχονται αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο

Γιγάντωση του κόστους του παρεμπορίου στην εθνική οικονομία, φοβούνται ότι θα προκληθεί το επόμενο διάστημα, οι έμποροι και οι παραγωγοί της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη εξαιτίας των εξαιρέσεων που διατηρούνται στο φορολογικό καθεστώς.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει εκ βάθρων αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στο καθεστώς που διέπει τις λαϊκές αγορές, το υπαίθριο πλανόδιο και στάσιμο εμπόριο, τις εμποροπανηγύρεις και υπολογίζει ότι τον ερχόμενο μήνα, εφόσον ολοκληρωθεί η διαβούλευση που βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη, θα είναι έτοιμο το νέο σχέδιο νόμου για να πάει στη Βουλή για ψήφιση. Όπως σχολίασε μάλιστα ο υφυπουργός, σκοπός των αλλαγών είναι να υπάρξει "νόμος και τάξη".

Στο μεταξύ στο πλαίσιο των δράσεων για την πάταξη του παρεμπορίου, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει "παγώσει" την έκδοση όλων των εμπορικών αδειών για τις λαϊκές αγορές και φέτος τον Οκτώβριο θα επανεξεταστούν όλες από μηδενική βάση. Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών που πραγματοποιήθηκε σήμερα και στην οποία μετείχε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ Στ. Κυρλής σημείωσε: «Πρέπει να δείξουμε στην κοινωνία ότι η Λαχαναγορά δεν είναι κλειστή και σκοτεινή» ενώ ο αντιπρόεδρος Εμ. Χριστόπουλος σχολίασε τη σημασία που έχει για τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου η δυνατότητα συμμετοχής του στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Στη συζήτηση με δημοσιογράφους, εκπρόσωποι εμπόρων αλλά και παραγωγών της αγοράς του Ρέντη σημείωσαν ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, για το 30% όσων αναφέρονται ως παραγωγοί στις λαϊκές αγορές είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί σήμερα του λόγου το αληθές, ενώ γενικότερα από το παρεμπόριο οπωροκηπευτικών υπολογίζεται ότι χάνονται έσοδα για το κράτος ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ (στοιχεία 2004).

Ο κ. Σκορδάς υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι το παρεμπόριο καταπολεμάται με υπεύθυνες πρακτικές από τους εμπόρους και τους παραγωγούς και με τις εγγυήσεις που μπορούν να προσφέρουν αυτοί για τα προϊόντα τους και σημείωσε ότι η Αγορά του Καταναλωτή εντός της αγοράς του Ρέντη, που αφορά στην πώληση προϊόντων σε πολύ συμφέρουσες λιανικές τιμές έχει συμβάλει ώστε να γίνει πιο απαιτητικός και ο ίδιος ο καταναλωτής. Ο υφυπουργός ζήτησε περισσότερες παρεμβάσεις από τους εμπόρους καθώς διατυπώνονται σχετικά αιτήματα από τους καταναλωτές. Ως παράδειγμα ανέφερε τη δυνατότητα να μπορεί να αγοράζει ο καταναλωτής ακόμη μικρότερη ποσότητα τυποποιημένων προϊόντων.

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών ΑΕ, αναφέρθηκε στις κοινωνικές δράσεις που αναλαμβάνονται σε συνεργασία με τον ΣΕΚΛΑ και υπενθύμισε ότι ετοιμάζεται ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης, σε απευθείας χρόνο, για τις τιμές και τα εμπορεύματα που μπορεί να βρει σε κάθε έμπορο της αγοράς ο καταναλωτής. Ακόμη ανέφερε ότι ετοιμάζεται σήμα ποιότητας για τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις της αγοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris