" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ευμενή σχόλια

Αναδημοσίευση από
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
ΧΑΠΕΝΙΝΓΚ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Τα πρόστιμα γονάτισαν τους μικροπωλητές
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΤΣΩΝΗ

Ξεσήκωσαν το κέντρο της Αθήνας οι μικροπωλητές κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην εξοντωτική, όπως τη χαρακτηρίζουν, πολιτική του δήμου απέναντί τους, χθες το πρωί στην πλατεία Κοτζιά, μπροστά από το δημαρχείο της πόλης.
Θεατρική παράσταση θύμισε κάποιες στιγμές η διαμαρτυρία των μικροπωλητών που με βαμμένα πρόσωπα μοίραζαν δωρεάν κουλούρια Η συγκέντρωση θύμιζε κάποιες στιγμές θεατρική παράσταση καθώς μέλη του συνδικάτου μικροπωλητών είχαν βάψει τα πρόσωπά τους σαν γελωτοποιοί, τα κουλούρια μοιράζονταν αφειδώς και δωρεάν στους περαστικούς και οι καραμούζες φρόντιζαν να κάνουν -από πολύ... μακριά- γνωστό το γεγονός της συγκέντρωσης.
«Μας αφανίζουν»
Κουλουρτζήδες, πωλητές ξηρών καρπών, ιδιοκτήτες καντινών και λοιποί μικροπωλητές της Αθήνας καταγγέλλουν πως τα πρόστιμα που φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 60 και τα 70 χιλιάδες ευρώ, τους οδηγούν σταδιακά σε αφανισμό. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για καρτέλ και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο με την ανοχή (στην καλύτερη περίπτωση, όπως τονίζουν) του δήμου. Ως κλασικό παράδειγμα ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεργαζομένων Μικροπωλητών Αθήνας (με 3.500 μέλη - 12.500 μέλη πανελλαδικά) Σταμάτης Μέλλος παρουσιάζει το τιμολόγιο των κουλουριών που πωλούνται σήμερα στους πάγκους της Αθήνας: 60 λεπτά το τεμάχιο, όταν το καρβέλι στοιχίζει 1 ευρώ, γεγονός για το οποίο, υποστηρίζει, ευθύνονται μεγάλοι φούρνοι της πρωτεύουσας.
Οσο για τις προϋποθέσεις απόκτησης αδειών αλλά και για την αντιμετώπιση των μικροπωλητών από τον δήμο ο κ. Μέλλος τονίζει πως «μέχρι πρόσφατα οι άδειες άσκησης υπαίθριου εμπορίου δεν ήταν δυνατό να μεταβιβαστούν, να νοικιαστούν και πολύ περισσότερο να πωληθούν. Σήμερα, η απόκτηση αδείας προϋποθέτει την καταβολή, συνολικά, 60-70 έως και 120 χιλιάδες ευρώ στον Δήμο, κάτι που έχει μετατρέψει την υποβολή αίτησης σε δημοπράτηση, όπου ο ισχυρότερος (βλ. επιχειρηματίες) επικρατεί» υποστηρίζει, χαρακτηρίζοντας το νέο αυτό ιδιότυπο καθεστώς ως «παράνομο και άδικο, αφού ο Δήμος Αθήνας ουσιαστικά παρακάμπτει το υπουργείο Ανάπτυξης (ν.3377) στηριζόμενος σε παλαιό νόμο του 1980».
Στο τραπεζάκι που έχουν στήσει μπροστά από μια καντίνα, οι μικροπωλητές καταθέτουν τα πειστήρια των καταγγελιών τους: εξοντωτικά πρόστιμα για παρατυπίες που συνηθίζονται στο πλανόδιο μικροεμπόριο, ερωτήσεις στη Βουλή, επιστολές στον δήμαρχο. «Από την εποχή της Μπακογιάννη ξεκίνησε το κυνηγητό εναντίον μας, αλλά η σημερινή κατάσταση δεν έχει προηγούμενο» τονίζει ο Σ. Μέλλος.
Τι ζητούν
Οι μικροπωλητές που επιφυλάσσονται για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, ζητούν άμεσα να ρυθμιστεί το καθεστώς των αδειών, να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματός τους και να πάψει η επιλεκτική -σε βάρος τους- αστυνόμευση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris