" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ρόδος: έτοιμες και οι 22 θέσεις για τους μικροπωλητές, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν.

Έτοιμες είναι οι νέες θέσεις για την εγκατάσταση των μικροπωλητών στο πάρκο της πλατείας Νεωρίου. Χθες, ολοκληρώθηκε η τσιμεντόστρωση του «πετάλου», όπου θα στηθούν τα κιόσκια και τώρα είναι η σειρά της υπηρεσίας Πρασίνου ώστε να προχωρήσει στην αισθητική αναδιαμόρφωση της όλης εικόνας. Συνολικά έχουν κατασκευαστεί θέσεις για 22 κιόσκια, ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει η σχετική προκήρυξη για την εκμίσθωση των θέσεων από τους μικροπωλητές.
Πιο συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις των μικροπωλητών του πάρκου Νεωρίου έχουν συγκεντρωθεί όλες σε μια γωνιά. Όπως φαίνεται και από το φωτορεπορτάζ της «δημοκρατικής», οι νέες θέσεις δεν βρίσκονται πια μέσα στο πάρκο, που στο σύνολό του θα δοθεί ελεύθερο για τους περιπατητές. Οι μικροπωλητές έχουν οδηγηθεί πιο κοντά στην είσοδο της τάφρου (πίσω από τον κεντρικό σταθμό ταξί Ρόδου) και από εκεί πια θα κληθούν να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», η νέα θέση δεν ικανοποιεί τους μικροπωλητές, που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν συνηθίσει να βρίσκονται στην «καρδιά» του τουριστικού περάσματος. Επιπρόσθετα, όλοι τους θα κληθούν να κατασκευάσουν καινούργια, καλαίσθητα ξύλινα κιόσκια και να εγκαταλείψουν οριστικά τις παράγκες λαμαρίνας που επί χρόνια χρησιμοποιούσαν. Η αλλαγή της θέσης, η πρόσθετη δαπάνη για κατασκευές, όπως και η προοπτική να δουλεύει ο ένας μικροπωλητής ακριβώς δίπλα στον άλλο, ίσως να αποτελέσει και την απαρχή της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκμίσθωσης χώρου μέσα στο «πέταλο».
Η απάντηση στην εκτίμηση αυτή θα δοθεί όταν θα γίνει η προκήρυξη του Δήμου Ρόδου για την εκμίσθωση των θέσεων. Το πότε θα γίνει η προκήρυξη παραμένει άγνωστο ακόμα και για τα ίδια τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής και τούτο διότι οι δικαιούχοι αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικό κώλυμα που θα αντιμετωπιστεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Χωρίς τη νομοθετική ρύθμιση, θα είναι αδύνατη η συμμετοχή στο διαγωνισμό από τους περισσότερους μικροπωλητές που στα προηγούμενα χρόνια δραστηριοποιούντο στη συγκεκριμένη περιοχή.
Μεγάλο ερώτημα παραμένει το τι θα ισχύσει για τους ζωγράφους που επίσης δούλευαν μέσα στο πάρκο. Προς το παρόν η αρμόδια επιτροπή (Δήμος Ρόδου, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Τοπικό Συμβούλιο Ρόδου) δεν έχει προχωρήσει σε χωροθέτηση θέσεων πλανόδιων πωλητών. Εάν δεν υπάρξει η σχετική χωροθέτηση θέσεων, δεν μπορεί να ασκηθεί δραστηριότητα ούτε από τους καλλιτέχνες (που ο Νόμος τους κατατάσσει στους πλανόδιους πωλητές). Πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των καλλιτεχνών, υπάρχουν και επιτήδειοι, που απλώς κάνουν εισαγωγή πινάκων ζωγραφικής από την Κίνα και τους παρουσιάζουν ως δικούς τους. Οι επιτήδειοι δεν είναι πολλοί, είναι όμως θρασείς, καθώς κρεμάνε τους εισαγόμενους καμβάδες σε δέντρα, θάμνους και άλλα σημεία που κρίνουν ότι είναι καταλληλότερα για να πουλήσουν την πραμάτεια τους.
Το θέμα των μικροπωλητών και των πλανόδιων πωλητών είναι εξαιρετικά περίπλοκο λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας που πρέπει κάθε φορά να ακολουθηθεί. Ο Δήμος Ρόδου είναι υπεύθυνος μόνο για την αδειοδότηση των μικροπωλητών, ενώ για την αδειοδότηση των πλανόδιων πωλητών είναι υπεύθυνη η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ταυτόχρονα, όλοι μαζί θα πρέπει να συντονιστούν έτσι ώστε να εναρμονιστούν με τις αποφάσεις για το πού θα δραστηριοποιούνται οι μικροπωλητές (πλανόδιοι και «σταθεροί») οι οποίες εκδίδονται από άλλη επιτροπή στην οποία τον πρώτο λόγο έχει το Τοπικό Συμβούλιο Ρόδου.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris