" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Στις Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης.

Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Τσεχία και Βέλγιο φορούν τα γιορτινά τους και διανύουν έναν από τους ωραιότερους μήνες τους για βόλτες στις πλατείες, ζεστό κρασί, λιχουδιές και δώρα.
Mπορεί εδώ στην Ελλάδα να περιμένουμε τον Αγιο Βασίλη και τα δώρα του ξημερώματα Πρωτοχρονιάς, στην Κεντρική Ευρώπη όμως ο «Αγιος» που αγαπούν περισσότερο τα παιδιά είναι ο Νικόλας -Sint Nicolaas στα Ολλανδικά, Saint Nicolas στα Γαλλικά ή Sankt Nikolaus στα Γερμανικά-, ο οποίος γιορτάζει κάθε 6 Δεκεμβρίου, τη μέρα δηλαδή που λαμβάνουν και το πρώτο μικρό δωράκι της εορταστικής σεζόν. Πρόκειται για ένα έθιμο που διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, σε κάθε περίπτωση όμως το αποτέλεσμα είναι ίδιο! Τα παιδιά τοποθετούν τα παπούτσια και τις μπότες τους κοντά στο τζάκι ή το παράθυρο, αφήνουν και μια λιχουδιά για να καλοπιάσουν τον «Αγιο» και είτε την παραμονή της γιορτής, όπως συνηθίζεται στην Ολλανδία, είτε ανήμερα, όπως στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στη Βόρεια Γαλλία και αλλού, βρίσκουν στο παπούτσι τους μια μικρή επιβράβευση· ένα γλύκισμα ή ένα μικρό παιχνίδι, επειδή ήταν καλά και υπάκουα τη χρονιά που φεύγει.

Από πού προμηθεύονται οι γονείς (εχμ, ο «Αγιος») τα δώρα; Μα από τις χριστουγεννιάτικες αγορές που ήδη από τον Νοέμβριο έχουν στηθεί σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής (και όχι μόνο) Ευρώπης, που έχουν... παράδοση στα Χριστούγεννα. Ή, πιο σωστά, στην προετοιμασία για τη μεγάλη γιορτή, η οποία διαρκεί περίπου ένα μήνα και εκτός από τους πάγκους, όπου πωλούνται παντός είδους στολίδια, παιχνίδια και λοιπά καλούδια -βρώσιμα, πόσιμα και μη-, περιλαμβάνει επίσης ένα σωρό παράλληλες εκδηλώσεις και θεάματα - θεατρικά, χορευτικά, συναυλίες κ.ά.

ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αν αναλογιστεί κανείς πόσες εκατοντάδες χριστουγεννιάτικες αγορές στήνονται σε όλη τη Γερμανία (μόνο το Βερολίνο στεγάζει περισσότερες από 60), δεν θα ήταν παράλογο να ισχυριστούμε ότι (και) τα Χριστούγεννα είναι υπόθεση... γερμανική. Η Νυρεμβέργη διοργανώνει τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, η Φρανκφούρτη και η Δρέσδη τις εντυπωσιακότερες, και όλες οι υπόλοιπες πόλεις, από το Μόναχο έως το Αμβούργο και από την Κολωνία και τη Βόννη έως το μικροσκοπικό Αουγκσμπουργκ, φορούν τα γιορτινά τους και φιλοξενούν στις ωραιότερες πλατείες τους πάγκους γεμάτους λιχουδιές και δώρα! Ο Δεκέμβριος είναι μήνας γιορτής πριν... από τη γιορτή και το μοτίβο ίδιο και απαράλλαχτο, όπου κι αν σας έχει βγάλει ο δρόμος.

Στην Κολωνία, για παράδειγμα, το πανηγύρι στήνεται στη σκιά του εντυπωσιακού Καθεδρικού της πόλης, του μεγαλύτερου της Γερμανίας και μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σε αυτό το επιβλητικό φόντο στολίζεται ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 23 Δεκεμβρίου οι 160 πάγκοι της υπαίθριας αγοράς πωλούν ό,τι ποθεί η καρδιά σας (και των παιδιών σας).

Για το Βερολίνο, είπαμε! Η ιστορική και κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα έχει αγορές για όλους, με τις πρώτες να λειτουργούν ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου και τις τελευταίες να ρίχνουν αυλαία στις 31 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων, η πιο παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης λαμβάνει χώρα μπροστά από την Εκκλησία Μνήμης (Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche), καθώς εδώ πωλούν ακόμα χειροποίητα μάλλινα καπέλα, αλλά και υπέροχη ζεστή σοκολάτα και λαχταριστά καβουρδισμένα αμύγδαλα. Στην Gendarmenmarkt θα έρθετε για να απολαύσετε τις δημιουργίες ορισμένων από τους καλύτερους σεφ της χώρας, αλλά και ακροβατικά σόου, ζογκλέρ, συναυλίες, χορευτικά και χορωδίες. Η Lucia Christmas Market τέλος δανείζεται το θέμα της από τις σκανδιναβικές χώρες και λέγεται ότι είναι για τους ρομαντικούς!
Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης, γνωστή ως Striezelmarkt, διαρκεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου και είναι η παλαιότερη της χώρας, καθώς κρατάει από το 1434.

Τις ίδιες περίπου ημερομηνίες διαρκεί και η αγορά της Στουτγάρδης, που όσο κι αν δεν την πιάνει το μάτι μας (ούσα καθαρά βιομηχανική γερμανική πόλη), το ιστορικό κέντρο της είναι μαγευτικό, ενώ η αγορά λαμβάνει χώρα μπροστά από το φανταστικό Παλιό Παλάτι, που παραμένει και αυτό ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

ΠΡΑΓΑ (έως 01/01)

Παραμυθένιο το κέντρο της πρωτεύουσας της Τσεχίας, μαγευτικά και τα Χριστούγεννα που γιορτάζει! Γεμάτο τουρίστες, όπως και όλο το χρόνο αλλά πολύ περισσότερο τώρα, το «Praha 1» φοράει στολή αστραφτερή -ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου- και φιλοξενεί χριστουγεννιάτικες αγορές τόσο στην κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης (Staromestské na΄mesti) όσο και της Νέας Πόλης (Va΄clavské na΄mesti), σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια η μία από την άλλη, ενώ υπάρχει και μια μόνιμη αγορά στην οδό Havelska (Havelske trziste). Με σαφείς επιρροές από τη Γερμανία και την Αυστρία, οι πάγκοι της Πράγας φιλοξενούν εξαίσια ξύλινα στολίδια, αναμνηστικά και παιχνίδια -σημειωτέον ότι εδώ και χρόνια έχει αναπτυχθεί στην Πράγα η αγορά εξαιρετικά καλαίσθητων σουβενίρ, τα οποία βρίσκει κανείς και στις χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης-, ενώ τον πρώτο λόγο έχουν βεβαίως οι λιχουδιές, που ερεθίζουν δίχως άλλο όλες τις αισθήσεις των επισκεπτών. Ζεστό κρασί με μπαχάρια, τσέχικες μπίρες και ζεστά γλυκά ψωμάκια με ζάχαρη (Trdelnik) είναι μόνο μερικά από τα κεράσματα που θα σας βαρύνουν λίγο, αλλά οπωσδήποτε θα δυσκολευτείτε να τους αντισταθείτε. Στα συν και οι μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ενισχύοντας το κλίμα της γιορτής, ή η τεράστια φάτνη στην πλατεία της Παλιάς Πόλης, όπου σπεύδουν για φωτογραφία οι μικροί κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (έως 31/12)

Η Αλσατία, στα βορειοανατολικά της Γαλλίας, θεωρείται ο τόπος που «γέννησε» τα Χριστούγεννα όπως τα γιορτάζουμε σήμερα. Το δε Στρασβούργο είναι η πρωτεύουσα της περιοχής και μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης για να εκδράμετε πριν και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Ολοστόλιστο απ’ άκρη σ’ άκρη, φιλοξενεί στην περίφημη πλατεία του Καθεδρικού Ναού του το Christkindelsmärik, την παλαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γαλλίας (κρατάει από τα μέσα του 16ου αιώνα) και δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης, μετά τη Νυρεμβέργη. Στους πάγκους της θα βρείτε παραδοσιακά δώρα, στολίδια και παιχνίδια, αλλά το κυριότερο, ένα σωρό νόστιμες «εορταστικές» (και όχι μόνο) λιχουδιές: από ψωμάκια με μέλι και μπαχαρικά μέχρι κουλουρόψωμα, μπρέτσελ και μεγάλα μπριός με σταφίδα και αμύγδαλα. Απολαύστε τα με ένα κιρς (απόσταγμα κερασιού) ή ζεστό κρασί στο χέρι και, αν έχετε όρεξη για ακόμη περισσότερα... Χριστούγεννα, σπεύστε να περιηγηθείτε και τις υπόλοιπες πλατείες της πόλης, που φιλοξενούν περισσότερες από δέκα υπαίθριες αγορές (Place Broglie, Place Kleber, Place du Château, Place du Corbeau, Place de la Gare κ.ά.).

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Στην ολλανδική μητρόπολη υπάρχουν τουλάχιστον 26 αγορές στις διαφορετικές γειτονιές, που αυτή την περίοδο φορούν τα γιορτινά τους και προσφέρουν στους επισκέπτες τους όλα όσα... σηκώνει η εποχή· από χριστουγεννιάτικα στολίδια και μικροδωράκια (παιχνίδια για τους μικρούς και είδη ρουχισμού, όπως κασκόλ, σκουφιά και γάντια, για τους μεγάλους) μέχρι λιχουδιές και κεράσματα, όπως ζεστό κρασί και λουκάνικα σε ψωμάκι - ό,τι πρέπει για το τσουχτερό χειμωνιάτικο κρύο.

Η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη αγορά του Αμστερνταμ πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς κατά μήκος της Albert Cuypstraat, στην περιοχή De Pijp. Μετράει 110 χρόνια ζωής (!) και διαθέτει σήμερα περί τους 300 πάγκους με προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, τυριά, ψάρια, μπαχαρικά, αλλά και ρούχα, καλλυντικά, κλινοσκεπάσματα) στις καλύτερες τιμές που θα βρείτε στην πόλη και με εορταστικό χαρακτήρα τώρα τον Δεκέμβριο. Αλλα, πιο κεντρικά σημεία όπου στήνονται πάγκοι με είδη δώρων και διάφορες νοστιμιές είναι στις πλατείες Koningsplein και Leidesplein. Στη δεύτερη λειτουργεί παγοδρόμιο ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου. Αν και το πιθανότερο είναι να μη στολίσετε δέντρο στο Αμστερνταμ, αξίζει παρ’ όλα αυτά να περάσετε μια βόλτα και από την Bloemenmarkt, την περίφημη αγορά λουλουδιών της πόλης, όπου θα δείτε σε παράταξη αναρίθμητα έλατα και άλλα εορταστικά φυτά σε όλα τα πιθανά μεγέθη. Στην κεντρικότατη πλατεία Rembrandtplein, τέλος, στήνεται η παραμυθένια αγορά νέας κοπής, Winterland Market -προορισμός κυρίως για γονείς με παιδιά-, ενώ για πιο ιδιαίτερα δώρα και στολίδια αναζητήστε τη Funky Xmas Market στο Westerpark, που τείνει να γίνει συνώνυμο των χριστουγεννιάτικων διακοπών στην πόλη του Αμστερνταμ για τη χαρούμενη ατμόσφαιρά της.

ΒΙΕΝΝΗ (έως 24/12)

Εδώ η προετοιμασία για τη μεγάλη γιορτή έχει αρχίσει από πολύ νωρίς, και συγκεκριμένα από τις 15 Νοεμβρίου, οπότε τόσο η κεντρική πλατεία του Δημαρχείου (Rathausplatz) όσο και άλλες πλατείες και σημεία της πόλης (Maria Theresien Platz, Altes AKH/παλιό Γενικό Νοσοκομείο, Freyung, μπροστά από τα ανάκτορα του Schönbrunn, Karlsplatz, Stephansplatz κ.α.) φωτίστηκαν και στολίστηκαν. Σύμφωνα με την τοπική ιστορία, η πρώτη χειμωνιάτικη αγορά που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη Βιέννη, μήνα Δεκέμβριο, μας γυρνάει πίσω στο 1294 (!) και θεωρείται από πολλούς «προπομπός» των χριστουγεννιάτικων αγορών που ακολούθησαν μέσα στους αιώνες και τις οποίες απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας. Επιστρέφοντας στη Rathausplatz με τους 150 πάγκους γεμάτους στολίδια, μικροδωράκια, γλυκίσματα και ζεστά ροφήματα, δεν έχουμε παρά να μιλήσουμε για μια «παραμυθένια γη», ολοφώτιστη και ολοστόλιστη, που λατρεύουν τα παιδιά και ασφαλώς οι γονείς τους!

Εκτός από τη Βιέννη που οι εορταστικές αγορές της ξεπερνούν τις 20, το Γκρατς έχει 13, ενώ το Σάλτσμπουργκ, έτερος χριστουγεννιάτικος προορισμός της Αυστρίας, έχει μία και... καλή, ακριβώς μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του.


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (έως 04/01)

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου βρίσκεται και η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της χώρας, η οποία λειτουργεί ήδη από τις 28 Νοεμβρίου και αποτελεί μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην καρδιά των Βρυξελλών. «Τα θαύματα του Χειμώνα 2014» (Plaisir d’hiver), όπως είναι η γενική ονομασία των εκδηλώσεων, «συμβαίνουν» στην Grand Place, αλλά και στις γύρω πλατείες και κεντρικά σημεία της πόλης -Bourse, Place de la Monnaie, Place Sainte Catherine και Marché aux Poissons- και περιλαμβάνουν μια αγορά 230 και πλέον πάγκων, παγοδρόμιο 1.050 τ.μ., ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο και σόου με φώτα στην πανέμορφη Grand Place και άλλα εορταστικά αξιοθέατα - παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, όπως ρόδα, καρουζέλ κ.ά. Η καρδιά της Ευρώπης φοράει τα γιορτινά της και προσελκύει ένα σωρό επισκέπτες από τις γύρω χώρες, που καταφτάνουν με αεροπλάνα και τρένα (οι Βρυξέλλες αποτελούν ιδιαίτερα αγαπημένο προορισμό των Βρετανών, που τις προσεγγίζουν απευθείας με το Eurostar) για λίγη εσάνς παραδοσιακών Χριστουγέννων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris